Vårmönstring Blekinge 3-5 maj

Download PDF

Intresset var verkligen på topp för detta 3-dagars evenemang som hölls för tionde gången. 24h efter anmälan släppts var 24 Jaguarer anmälda och lapp på luckan att det var fulltecknat.

I gränslandet mellan Blekinge, Skåne och Småland hittar vi Hotell Fritzatorpet vackert beläget vid sjön Halen som blev vår bas för Jaguarklubbens traditionsenliga Vårmönstring.

Rallyt en 65 km lång tur som berika oss med nya och gamla möten i en trakt för många okänd. Här fick vi följa laxens vandring upp längst Mörrums ån brusande vatten. Vi besöker Röshults Vedugnsbageri för en fika. Guidad tur på Ebbamåla bruk, lunchbuffé på Tulseboda Brunn och sen öppnar Hembygdsföreningen upp Läkarvillan för ett givande besök. Stämningen var på topp trots denna Vårmönstring blev den kallaste och regnigaste genom tiderna.

Ebbamåla bruk är förmodligen Europas bäst bevarade bruksmuseum från sin epok. Här möts vi av guiden i blåblus och vegamössa käckt på sned som berättar historian när Sverige gick från u-land till industriland på 100 år. Hans humoristiska engagemang smitta lätt av sig i gruppen som lät sig snällt lotsas runt i dessa intressanta lokaler där historians vingslag gör sig såå påmind.

Söndagens tur styrde vi mot stenriket mecka Lönsboda där vi blev bjudas på svart diabas i alla dess former.

Kullaro som av traktens svarta guld formger och tillverka smycken, heminredning och konst med diabas som signum. I deras showroom fick vi uppleva de två konstnärernas passion av detta unika och magiska material, diabas.

Svarta Bergen som är världens största öppna dagbrott för svart diabas bjöd på en guidad tur i denna speciella atmosfär. Här varvas historia med vacker konst runt detta mäktiga brott.

I deras café avslutar vi denna Vårmönstring med en fika.

Text & Foto Mikael Andersson