Besök på Filmstaden i Helsingborg 13 mars-19

Download PDF

I oktober 2018 öppnades Sveriges modernaste biograf Filmstaden i Helsingborg. För att låta Jaguarklubbens medlemmar bekanta sig med den nya och senaste tekniken ordnade klubben ett studiebesök.

25 av klubbens medlemmar, inkl. många respektive, hade anmält sig för en guidad tur med biografchefen Ann Rönnberg och teknikansvarige Johan Lindell som guider.

I salongen I-sence med 261 platser fanns den senaste tekniken i ljud och bild. Filmduken på 123 m2 fick tas in i salongen via ett extra stort hål i väggen som fortfarande finns kvar om/när duken behöver bytas ut i framtiden. Filmerna projiceras via en laserkanon och ljudet via Dolby Atmos. I övriga salonger är det Dolby 7.1 ljud som gäller.

Dolby Atmos är en Immersive Sound-teknik, där upp till 65 högtalare återger ljudet på ett sätt som placerar besökarna mitt i ljudbilden. Dolby Atmos ger upplevelsen en extra dimension, där ett koordinatsystem styr återgivningen på ett sätt som kan placera ljudkällor var som helst i rummet.

Utöver salongerna, som är tillgängliga för allmänheten, fick vi också en exklusiv titt bakom ridåerna. Filmspolarnas tid är förbi och idag kommer alla filmer digitalt till de kraftfulla datorer och projektorer som står och surrar i det luftkonditionerade rummet bakom salongerna. Lamporna för projektorerna, utom i I-sence salongen, är på ca 4000 W och kostar ca 5000 kr st.

För att hålla temperaturen på en kontrollerad nivå har Filmstaden en egen imponerande ventilationsanläggning i ett separat rum, som vi också fick besöka.

Efter rundvandringen bjöd Jaguarklubben på kaffe och kanelbulle samt Filmstaden på kanderade popcorn att ta med hem till TV soffan.

Missa inte att besöka Filmstaden och se en av många bra och populära filmer som går där. Oavsett hur bra TV och ljudanläggning ni har hemma, kommer ni att bli positivt överraskade vid ett besök på Sveriges modernaste Filmstad.

Vi tackar Träffvärden Lars-Olle Nilsson höll även i pennan.

 

Ann Rönnberg
Jaguarmedlemmar
Ventilationsanläggningen
Projektorlampa
Tacktavla från SJK