Gran Turismo Expo i Nacka

Download PDF

Under min tid i klubben, sedan 2005, så kan jag inte minnas att jag sett att klubben varit med på någon inomhusmässa för bilar. Visst är vi med på många event utomhus under sommaren, men saker som Gran Turismo Expo kan jag inte minnas att jag sett klubben vara med på.

Det var därför en för mig ny och ovan grej att arrangera SJK:s deltagande i Gran Turismo mässan i Nacka i början av november. När anmälningen väl var gjord och arrangörerna bekräftat att vi hade plats så kände jag att det var en hel del att fundera på. Det främsta var, vilka bilar skall vi ställa ut? Hur mycket jag än gillar mina egna bilar, så var dessa knappast aktuella. Dessutom så har vi ju i klubben rätt så många modellår att välja mellan. Efter att ha skickat ut förfrågningar via de normala kanalerna så kom det in flera intressanta förslag. Tillslut föll valet på Toms röda XJ-S från -75 och Caroline och Anna-Lenas likaledes röda XK120 OTS från -52. Det kändes som ett kul par. Den som känner mig vet kanske också hur mycket jag gillar just XJ-S , så det valet borde inte förvåna så många.

När bilarna var bokade så gällde det att få till lite personal också. Tanken var att för att få maximal PR ut av detta så behövde vi ha representanter från klubben på plats under alla tre mässdagarna. Det är förståss inget man klarar ensam så även här gick det ut en vädjan till klubbmedlemmar i området. Glädjande nog så fick jag bra gensvar på det och snart hade jag ett bra gäng samlat.

Mässan skulle börja med en VIP-dag på fredagen, vilket innebar att bilarna måste ställas på plats under torsdagen. Passande nog så passade just denna torsdag på att var den dag när säsongens första snöväder drog in över mälardalen. Fantastiskt bra med tanke på att jag visste att Tom skulle köra ner XJ-Sen norrifrån samma dag. Caroline hade förvisso inte så långt att åka, men eftersom det inte riktigt var läge att köra XK:n så skulle det bli trailer. Först var dragbilen trasig. När en ny sådan var fixad så visade det sig att trailern var lite, lite för kort. För SJK:s skull är det tur att Assistancekåren finns. Annars hade bilen nog inte kommit fram till Nacka den kvällen.

När mässan väl började så visade det snabbt att en XK120, ja det är en publikmagnet utan dess like. Många kom fram och läste på infoskylten vi hade och undrade över bilen. Att ägaren var kvinna och under 30 gav vi flera tillfällen upphov till lite lätt bisarra ordväxlingar. Exempel:

-Är det du som äger bilen?

Caroline: ja, jag äger halva bilen. Arv efter morfar.

-Då är den inte till salu då?

Caroline: Nej

-Är du gift?

Caroline räknade in inte mindre än fyra äkenskapserbjudanden redan under fredagen. Hundtricket har man ju hört talas om, men biltricket det var nytt för mig.

Det faktum att vi inte hade en E-type på plats gav lite kommentarer om att det saknades. Det är ju ändå den mest kända Jaguaren. Tillika en av de vanligaste (om inte den vanligaste) bilen i klubben. Nåja, man kan inte få allt, och det kommer kanske fler tillfällen.

En annan sak det talades om med saknad var att vi fick flera kommentarer om att man inte sett SJK på mässan tidigare. Jag ser det som ett tecken på att vi har saknats och att det var bra att vi var på plats denna gång. Att mässan slog publikrekord i år, kan det ha koppling, tro 😉

En Porsche som stod i närheten hade vid några tillfällen ”vänligheten” att varva motorn ordentligt. Vi funderade på att anlägga moteld genom att starta Toms XJ-S och varva den lite. Fast vid närmare eftertanke så kändes det inte som att tilltaget att fylla lokalen med rök och en dimma av oförbränd bensin skulle ge särskilt positiva reaktioner, så vi avstod den idén.

Jag tyckte att det var väldigt roligt att SJK var på mässan. Det var många som kom fram och tittade och pratade, både kända medlemmar och de som inte visste att klubben fanns. På söndagen hade jag till exempel en bra pratstund med en kille, vill minnas att han var från Umeå, som hade planer på att under sommartid bruksköra XJS och ville ha tips.

Som avslutning vill jag tacka Tom, Carolin, Jan, Pontus, Mikael och Roland för all hjälp under mässan.

gran-turismo-2014-11 gran-turismo-2014-16 gran-turismo-2014-22 gran-turismo-2014-24 gran-turismo-2014-27 gran-turismo-2014-33 gran-turismo-2014-34 gran-turismo-2014-39 wp_20141201_20_09_31_pro wp_20141201_20_09_49_pro gran-turismo-2014-4 gran-turismo-2014-7

Björn Vaervågen

Björn Vaervågen

I garaget just nu, XJS V12 Coupé -94, Morgan +8 -98