Vårmönstring Fritzatorpet

Download PDF

Fredag

Med ett lätt spinnande av förväntan gled den ena vagnen efter den andra in på Fritzatorpets parkering under fredagens eftermiddag. Där möttes de av SJK flaggan friskt vajande i vinden och sjön Halens blåa vatten.

Här fick jag chansen att hälsa mina gäster välkomna. Innan kvällen var slut hade 21 Jaguarer fyllt parkeringen. Under lördagen skulle antalet stiga till 24 för att kulmineras under söndagen till hela 27 bilar. En eloge måste ges till det Holländska paret från Strängnäs som gästar oss på sin resa till Nederländerna och de tre Danska bilarna var av en kommer ända borta från Fyn.

Under kvällens välkomst drink blev gästerna informerade om vad som skulle hända under morgondagens Jaguartur och lite om Olofström där vi befann oss. Den stora överraskningen för många var nog att få höra talas om en av Volvos presslinjer här som körde nästan enbart aluminium detaljer till Jaguar innan koncernerna gick skilda vägar åt. Till kvällens 3-rätters middag serverades ett dryckespaket alla Jaguar som fick gästerna att känna en lätt smak av succé i munnen som skulle växa sig allt starkare under kvällen. Hotell Fritzatorpet hade lagt ribban högt för denna Vårmönstring och där låg den kvar under hela helgen.

Under kvällens senare timmar när man kom tillbaka till Bröllops svitèn, en ofrivillig förmån som arrangör väntade en ny överraskning i form av en vacker frukt bricka. En mycket uppskattad gest från någon eller några av medlemmarna. Tusen tack.

Lördag

Dagen bjöd på en Jaguartur bland traktens smultronställen.

Guidat besök på Ebbamåla bruk, ett unikt industriminne vackert beläget vid Mörrumsån. Med humor och perfekt fingertoppskänsla berättade ägaren om den Svenska industri revolutionen utan att tråka ut våra 21 tjejer i sällskapet.

Lunch på Tulseboda brunn en ikon efter brunnsperiodens glansdagar i Kyrkhult . Eftersom ägaren är tillika cirkusdirektör bjöds gästerna även på lite trollerier och uppträdande av tre unga tjejer från cirkusskolan som bedrivs i lokalen.

Kyrkömosse en kulturskyddad bilkyrkogård där bilarna får åldras med största värdighet på sin sista vila. En upplevelse som väcker blandade känslor och lämnar ingen oberörd.

Siggamåla skvaltkvarn en porlande upplevelse när den lilla kvarnen maler sitt mjöl i sin natursköna omgivning. Kvarnfogden visa oss stolt runt i den lilla kvarnen. Här blev även gästerna serverade läskande cider i champagneglas allt för att förhöja stämningen.

Fika på Forneboda stugan en säregen byggnad i fornnordisk stil, vackert belägen vid sjön utanför Kyrkhult. Här var det hembygds förening som stod för de hembakade kakorna och berättelsen om stugan.

Jaguarturens smultronställen varvades med turer på vackra vägar innan sällskapet var tillbaka till Fritzatorpet för lite avkopplande mingel innan kvällens middag.

Söndag

Vi lämna nu Hotel Fritzatorpet och kör gemensamt ner till Bil & fordonsmuseumet i Olofström. Här mötte ytterliga tre bilar upp som skulle vara med under dagen. Kjell Ohlsson ägaren själv till museumet berätta om sin, Volvos och bilarnas historia på ett underhållande vis. Två Jacob 1927 kunde han stolt visa upp var av den ena är Nr7. En mäktig Rolls Royce tronade i lokalen bland ett 70-tal andra fordon.

Som avslutning på denna Vårmönstring besökte vi Humletorkan den enda i sitt slag som gett namnet åt kulturvägen Humleslingan. Här berättade Humleföreningens vänner om Humletorkans historia och att de fortfarande torka humle här som de gör sitt eget öl på. Åter igen fick vi chansen till gott hembakat till kaffet. Här blev medlemmarna även bjudna på tårta för att hedra klubbens 40års jubileum. Detta kom kanske lite i skymd undan bland allt annat.

Som avslutning kan jag berätta att vi under Vårmönstringen delade ut 7st Jaguartavlor till de olika besöksmålen för att visa vår uppskattning. Detta var något som blev mycket uppskattat.

Det var många nöjda Jaguarägare som gled hemåt längst vägarna under söndagen och för er som inte har upplevt en Vårmönstring i södra Sverige kommer det nya chanser varje år.

dsc_0001 dsc_0002 dsc_0003 dsc_0004_0 dsc_0008_0 dsc_0009_0 dsc_0010_0 dsc_0011_0 dsc_0014_0 dsc_0016_0 dsc_0017_0 dsc_0018_0 dsc_0020_0 dsc_0022_0 dsc_0024_0 dsc_0026_0 dsc_0028_0 dsc_0034_0 dsc_0036_0 dsc_0038_0 dsc_0040_0 dsc_0042_0 dsc_0044_0 dsc_0048_0 dsc_0050_0 dsc_0054_0

Text: Mikael Andersson

Foto: Mikael Andersson, Christer Påhlsson och Marie Fält