Omtumlande i Skåne

Download PDF

Hisnande flyguppvisning på Ljungbyhed

Ljungbyheds Aeronautiska Sällskap bjöd in oss till flyguppvisning på Kristi himmelsfärds dag på gamla F5 i Ljungbyhed. Flygfältet i Ljungbyhed invigdes 1926 och är därmed världens äldsta ännu aktiva flygplats.

Ett tjugotal blanka Jaguarer ställdes på rad på behörigt avstånd från MG- och Mustang-klubbarnas bilar.

På plattan stod ett tiotal fantastiska gamla fina flygplan uppställda. Vi skulle få uppleva en dryg timmes lång halsbrytande airshow.

Vi fick se en fullständigt halsbrytande uppvisning av Pär Cederqvist i en gammal Tiger Moth som flög första gången 1931. Man tror inte det är möjligt att göra vad han gjorde med detta gamla plan.

Sedan var det dags för SAAB Safir att visa vad de gick för. Bertil Gerhardt startade upp en Vampire. Ljudet från reamotorn är bara oväsen men uppvisningen var fantastisk och öronbedövande.

Höjdpunkten blev som väntat uppvisningen av inte en utan två Spitfire, den ena med 1600 hp, den andra med 2000 hp. Motorljudet från dessa Rolls-Royce Merlin V12 med 27 liters slagvolym är så man får gåshud. Det var Bertil Gerhardt, legendarisk snart 70-årig veteran med över 35 000 flygtimmar, som spakade den ena och Pär Cederqvist den andra.

Programmet var att man skulle köra “tail chasing” som går ut på att man jagar varandra. Det blev en otrolig final med halsbrytande manövrar som från marken såg ut som de skulle kollidera. Motorljudet när de flög över oss var också en sann njutning.

Efter uppvisningarna guidade Stefan Henrysson oss genom SAAB Technologys anläggning i anslutning till fältet. Man ansvarar för allt underhåll av Flygvapnets skolflygplan SAAB 105-SK 60.

Det var intressant att få se hur dessa plan ser ut inuti och vilka resurser som krävs för att utföra underhållet. Kabeldragningen och mängden av elkablar är imponerande. På en fråga vad som händer om man kopplar fel svarar Stefan lakoniskt att det händer inte. Det säger lite om noggrannheten och skickligheten hos dessa killar. Börjar förstå varför Stefans bilar och garage är i det skick de är.

Vi fick också tillfälle att besöka deras fina museum som är inrett i den gamla officersmässen.

Är man i Ljungbyhed måste man bara avsluta dagen med att äta ”äggakaga” på Spångens Gästgivaregård med Edward Persson som bakgrundsmusik.

Vi ber att få tacka Ljungbyheds Aeronautiska Sällskap och Stefan Henrysson för en fantastiskt fin dag.

ljungbyhed-01 ljungbyhed-02 ljungbyhed-03 ljungbyhed-04 ljungbyhed-05 ljungbyhed-06 ljungbyhed-07 ljungbyhed-08 ljungbyhed-09 ljungbyhed-10 ljungbyhed-11